Veronika 4. na Mistrovství Evropy v Helsinkách

08.07.2011 20:24

Sari Multala, jakožto rodačka z Helsinek, nás už na jaře varovala, že tady fouká slabý vítr. Ale že to bude taková bezvětrná loterie, to netušila ani ona.

Tlaková výše nad celou Skandinávii se zde usadila opravdu pevně a přinesla nádherné horké léto, ale bohužel naprosto bez větru. Sice se podařilo odjet 9 rozjížděk z 11, ale vítr silnější než 7 uzlů byl pouze ve dvou rozjížďkách. Ostatní byly jako stvořené pro utralehké závodníky. Mnoho dobrých laseristek skončilo hluboko v poli poražených. O to větší respekt patří prvním třem v celkovém pořadí, který předvedli opravdu velmi vyrovnaný výkon. Nejlépe si nakonec vedla Číňanka Xu Lilja, druhá dojela Veroničina sparing partnerka Belgičanka Evi Van Acker (která se zároveň stala Evropským šampionem) a třetí dojela obhájkyně titulu Tina Mihelič z Chorvatska.

Veronika v těchto podmínkách nevynikala příliš rychlostí, ale o to více předvedla jiného umu a dokázala tak zhodnotit své zkušenosti. Díky výborným startům a dobré strategii se celý závod posouvala výš a výš v průběžném pořadí. Vyhnula se větším chybám a to ji nakonec vyneslo až na páté místo před medailovou rozjížďkou. Za zmínku stojí, že Veronika škrtala třinácku, což je v těchto podmínkách opravdu obdivuhodné. Menší škrtačku měla pouze Číňanka.

V Medailové rozjížďce se Veronika ještě pokusila zaútočit na Španělku Alicii Cebrian a získat tak bronzovou medaili v evropském šampionátu. Na startu se ji podařilo udělit španělce dokonce penaltu a záhy po startu tak nad ní získala kontrolu. Do souboje se však poměrně nečekaně připletla Tina Mihelič a zastínila Veroniku tak nešťastně, že ji posunula za Alicii. Ta se ihned chopila příležitosti a už se ji nevzdala a tato trojice se tak již v nezměněném pořadí dostala až do cíle daleko za ostatními loděmi. To pro Veroniku znamenalo nezměněné pořadí, tj. celkově pátá a bramborová z Evropy.

I přes trochu smůly nakonec je to další skvělý výsledek a pro Veroniku je určitě dalším povzbuzením do budoucna.

Na závodech se také ve výborném světle předvedla Markéta Audyová, které tyhle podmínky opravdu sedí a dlouho bojovala o pozice kolem dvacítky. Ke konci se mírně propadla na 26.místo, ale i tak pěkný výsledek. Navíc skončila také na bramborové pozici v kategorii pod 21 let. Takže Češky vezou domů hned dvě brambory. :)

 

 

Zpět

Vyhledávání

SailFaster.cz © 2009 Všechna práva vyhrazena.